Perussuomalaiset ovat soihtuja pimeässä

Silvia Koski // 2.5.2020

Pidin vappupuheen Turun Perussuomalaisten järjestämässä tapahtumassa. Tilaisuus striimattiin Turun Perussuomalaisten fb-sivuille.

Muut puhujat olivat kansanedustajat Ville Tavio ja Kike Elomaa, Turun kaupunginhallituksen jäsen Mikael Miikkola ja Perussuomalaisten Turun valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha Anttila. Tapahtuman juontajana oli Turun Perussuomalaisten puheenjohtaja Jyrki Åland ja kuvaajana piirimme mediatekniikkavastaava Aleksi Saunamäki

Jokaisella puhuja oli oma pisteensä alkaen Wäinö Aaltosen museon edustalta ja päätyen Soihtu-veistoksen juurelle, jossa pidin tämän puheeni liittyen veistoksen symboliikkaan:

Hyvää vappua jokaiselle täällä paikan päällä ja erityisesti siellä kotikatsomoissa!

Tänään on alkanut vuoden viides kuukausi, joka on saanut nimensä maatöistä: touko merkitsee kevään peltotöitä, maanmuokkausta ja uuden sadon kylvämistä. Ensimmäisenä toukokuun päivänä juhlimme myös työväkeä, jota ilman yhteiskunta ei voi toimia. Historiasta tiedämme, että monien ammattikuntien työvuosi vaihtui juuri vappuna, ja Yhdysvalloissa umpeutuivat silloin työläisten vuotuiset sopimukset. Palveluskauden lähestyessä loppuaan puhkesi usein levottomuuksia esimerkiksi protestina huonoille työoloille. Vähitellen vapusta tuli myös yleinen mielenosoituspäivä.

Vapunpäivän piknik ulkosalla sai alkunsa kieltolain aikaan 1920-luvulla, kun ylioppilaat eivät voineet juhlia ravintoloissa. Tänä poikkeuksellisena vappuna vuonna 2020 emme voi juhlia ravintoloissa emmekä mennä piknikille entiseen tapaan. Voimme kuitenkin tehdä monia muita asioita, kuten käyttää luovuuttamme ja etsiä sitä mitä emme edes vielä tiedä itsestämme löytyvän. Voimme opiskella uusia asioita, syventää olemassa olevaa tietoamme, kirjoittaa, lukea ja – ajatella.

Seison tässä Itsenäisyydenaukiolla Terho Sakin ”Soihtu”-veistoksen juurella. Tämän teoksen voi nähdä symboloivan itsenäisyyden soihtua ja sen voi tulkita myös taiteen vapauden ja tiedon valaisevuuden vertauskuvana. Soihtu onkin yleinen toivon ja valistuksen symboli.

Soihtu on valaistusväline, joka on tuonut lämpöä ja turvaa sekä valaissut kulkua pimeässä. Olet ehkä saattanut joskus kysyä ”Voitko valaista mitä tämä tarkoittaa” halutessasi saada selvennystä asiaan, jota et täysin ymmärtänyt. Tieto lisää ymmärrystä ja auttaa arvioimaan asioita laajemmin.

Pimeässä kulkiessamme taskulamppu riittää kyllä valaisemaan eteenpäin, mutta sen valo ei riitä näyttämään mitä ympärillämme on ja se voi tuoda usein turvattomuuden tunnetta. Soihdun valo auttaa hahmottamaan ympäröivää maailmaa paremmin ja tehdä myös kulkumme sujuvuutta uhkaavat asiat näkyviksi. Siksi se onkin oivallinen vertauskuva myös tiedon valaisevuudelle.

Maailmassa on paljon tietoa ja samasta aiheesta löytyy lukemattomia näkökulmia. On huolestuttavaa ja kansalaisten aliarvioimista silloin kun luotettavina pidetyt valtamediat alkavat keskittyä enemmän mielipidemuokkaukseen kuin useita näkökulmia huomioivaan tiedonvälitykseen. On selvää, että tiedon kuuluukin auttaa vastaanottajaa muodostamaan ja mahdollisesti muokkaamaan mielipiteitään, mutta sitä suuremmalla syyllä tarvitaan aiheiden monipuolista käsittelyä ja mahdollisimman vähän asenteellisuutta.

Niin tieteessä kuin taiteessa on aina tarvittu heitä, jotka ovat uskaltaneet kyseenalaistaa, kritisoida ja luoda uutta. Monet tiede- ja taidemaailman nerot ovat olleet ajatuksissaan niin paljon edellä muita, että heitä on saatettu pitää hulluina tai vähintäänkin hankalina ihmisinä. He ovat uskoneet asiaansa eivätkä ole tyytyneet siihen mitä on jo olemassa. Heille on naureskeltu ja heitä on eristetty ja työnnetty syrjään, etteivät he häiritsisi puheillaan hyvää järjestystä ja sotkevan riittävän hyvin olevia asioita. Toisaalta he ovat herättäneet mielenkiintoa ja saaneet osakseen myös ihailua.

Perussuomalaiset ovat rohkeita. Me uskallamme tuoda esiin myös vähemmän miellyttäviä asioita ja epäkohtia – emme kiusallamme vaan tuodaksemme keskusteluihin ja päätöksiin lisää tietoa ja huomioitavia asioita. Uskallamme olla se sadun lapsi, joka rohkeni sanoa ääneen sen, ettei ”Keisarilla ole vaatteita”. Muutkin sen näkivät, mutta koska suuri auktoriteetti uskoi muuhun, ei häntä haluttu kyseenalaistaa, ettei koituisi hankaluuksia. Samoilla sanoilla, kun pystyy sekä miellyttämään että ärsyttämään.

Tämä Soihtu-taideteos symboloi siis paitsi tiedon valistusta, myös taiteen vapautta. Olen Sibelius-Akatemiasta valmistunut ammattimuusikko ja liittyessäni Perussuomalaisiin kahdeksan vuotta sitten, jouduin hyvin paljon perustelemaan erityisesti kollegoilleni taidemaailmassa, miksi olen valinnut juuri tämän puolueen, kun se ei ymmärrä kulttuurista ja taiteestakaan mitään. Muut asiat painoivat valinnassani enemmän, mutta halusin omalta osaltani vaikuttaa siihen, että myös kulttuuripolitiikka tulisi näkyvämmäksi. Sillä kun on hyvin paljon merkitystä ihmisten hyvinvoinnissa ja luovan ajattelun kehittymisessä. Tässä puolueessa voi oikeasti vaikuttaa asioihin ja kädessäni onkin alkuvuodesta ilmestynyt Perussuomalaisten historian ensimmäinen Media- ja kulttuuripoliittinen ohjelma, jonka taidetta ja kulttuuria käsittelevään osioon olen saanut jättää vahvasti oman kädenjälkeni.

En lähde nyt tätä ohjelmaa tässä enempää puheessani referoimaan, mutta kehotan jokaisen lukemaan sen läpi vaikka päivän kulttuuritekona ja pohtimaan siellä esitettyjä asioita. Toteutuuko meillä taiteen vapaus, ilmaisun vapaus, sananvapaus vai halutaanko sitä rajata sen mukaan kenen ideologiaa se miellyttää ja KUKA asian ilmaisijana toimii?

(linkki ohjelmaan tässä: https://www.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads/2020/01/Media-ja-kulttuuripoliittinen-ohjelma_29.1.2020.pdf )

Meillä perussuomalaisilla on vielä paljon tehtävää tässä maassa ja sen jokaisessa kunnassa. Kaikki ei ole valmista eikä kaikkia hyviä asioita ole suinkaan vielä tehty. Meitä tarvitaan huolehtimaan siitä, että ihmisellä on vapaus ja oikeus ilmaista ajatuksiaan, oli kyse sitten Raamatun siteeraamisesta, uskontojen kritisoimisesta tai maahanmuuttopolitiikan toimivuuden kyseenalaistamisesta. Meidän ääntämme ja tuomiamme näkökulmia tarvitaan päätöksenteon jokaisella alueella ja tasolla. Kannustan sinuakin liittymään mukaan joukkoon ja kun kuntavaalit lähestyvät, olemaan ehdolla puolustamassa perussuomalaisia arvoja. Sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Ollaan rohkeita ja annetaan soihtujen roihuta!

Malja itsenäisyydelle, vapaudelle, toivolle ja työlle!”

Silvia Koski

Musiikin maisteri, kanttori, pedagogi, yrittäjä, perheenäiti
Kunnanvaltuutettu
Kunnanhallituksen varapuheenjohtaja
Maakuntahallituksen jäsen
Perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen
Kuntaliiton valtuuskunnan jäsen