Turvallisuusala myrskyn silmässä

Silvia Koski // 9.1.2023

Kuolemantapaus Isossa Omenassa on järkyttävä. Lämmin osanotto omaisille tämän traagisen tapauksen johdosta.

Varmasti tämä tapaus poliisin toimesta tutkitaan perinpohjaisesti.
Vartijoiden toiminta on ollut nyt viime aikoina otsikoissa ja osaltaan heittää vettä myllyyn tässäkin tapauksessa. Sivullisille tilanne näyttää varmasti hyvin erilaiselta ja koska kokonaiskuvaa tilanteesta ei kaikkinensa ole, niin en ainakaan itse halua olla syyttämässä vielä ketään tappajaksi.

Alalle pääsee sinne soveltumattomia ihmisiä, kuten monille muillekin aloille ja heidät pitää pystyä karsimaan joukosta pois. Koulutukseen täytyy panostaa ja puuttua myös alan palkkaukseen. Ei meillä liikaa ole henkilöitä, jotka suostuvat pienellä palkalla vaarantamaan henkensä ja terveytensä työssään lähes päivittäin pitääkseen rajallisten toimivaltuuksiensa puitteissa huolta turvallisuudesta esim. kauppakeskuksissa ja yksittäisissä liikkeissä, joissa turvataan niin työntekijöitä kuin asiakkaita.

Se, että turvallisuusalan palveluita tarvitaan yhä enemmän, kertoo osaltaan siitä huolestuttavasta suunnasta mihin ollaan menty viimeisinä vuosina – valitettavasti aivan tietoisesti. Järjestyshäiriöt ja väkivaltainen, uhkaava käytös ovat lisääntyneet. Maahamme on tullut suurissa määrin henkilöitä kulttuureista, joissa ongelmia ratkaistaan väkivaltaisella käyttäytymisellä eikä haluta jakaa sivistyneessä länsimaisessa yhteiskunnassa yleisesti vallitsevia tapoja ja sääntöjä, kuten muuallakin Euroopassa olemme nähneet. Poliisia eikä pelastustoimea kunnioiteta vaan suorastaan hyökätään heitä vastaan.
Tämä lisää häiriökäyttäytymistä julkisilla paikoilla ja aiheuttaa henkeen ja terveyteen kohdistuvaa vaaraa ja järkyttäviä tekoja myös sivullisia kohtaan.

Myös ”maailman onnellisinta” kansaamme vakavasti kohdannut mielenterveysongelmien kasvu ja henkinen pahoinvointi ovat omiaan lisäämään arvaamatonta käytöstä ja uhkaavia tilanteita. Turvattomuus on siis lisääntynyt monin tavoin.

Muistissa on myös Elokapinan sekoilut, jolloin poliisi joutui lopulta käyttämään fyysisiä toimenpiteitä tilanteen ratkaisemiseksi, kuten oikeutettua olikin. Vihreä sisäministeri tosin kyseenalaisti poliisin toiminnan ja yhtäkkiä poliisin toimia tutkittiin, vaikka he tekivät työtään yleisen järjestyksen turvaamiseksi.

Toivon, että kaikesta järkyttävyydestään huolimatta keskustelu ei lähtisi siihen suuntaan, että yhä pahenevassa turvallisuustilanteessa aletaan luoda asenteita, että kaikista mahdollisista tilanteista pitää selvitä vain puhumalla ja päänsilittelyllä ja kaikki voimankäyttö on ylimitoitettua kertoen tilanteen hallinnan epäonnistumisesta. Se ei mene niin ja sen tietävät sellaiset henkilöt, jotka turvaavat meitä työksensä. Heillä on se ammattiosaaminen ja sellaista tietoa mitä meillä muilla ei ole.

Tätä yksittäistä tapausta en somekuohunnasta huolimatta halua kommentoida sen enempää. Järkyttävä päätös elämälle ja se koskettaa syvästi.
Valitettavasti liian usein tarvitaan uhreja ennen kuin epäkohtia oikeasti aletaan korjata. Voi kun joskus alettaisiin toimia ajoissa kun ongelmia on tiedossa jotta vältyttäisiin enemmiltä uhreilta.

Silvia Koski

Musiikin maisteri, kanttori, pedagogi, yrittäjä, perheenäiti
Kunnanvaltuutettu
Kunnanhallituksen varapuheenjohtaja
Maakuntahallituksen jäsen
Perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen
Kuntaliiton valtuuskunnan jäsen