Kerron sinulle kulttuurista

Silvia Koski // 25.3.2023

Tähän blogiin tulen avaamaan kaikkien kuvassa näkyvien sanojen merkitystä yksi kerrallaan. Olen kirjoittanut osan Perussuomalaisten ensimmäisestä ja voimassa olevasta Media- ja kulttuuripoliittisesta ohjelmasta. Täysverisenä taide- ja kulttuurialan ammattilaisena aihepiiri on minulle erityisen tärkeä. Tämä blogi jatkaa kasvamistaan päivä päivältä satunaisessa aihepiirijärjestyksessä.

Hyvinvointi

Taiteen hyvinvointivaikutukset ovat kiistattomat tutkimustenkin valossa.
Pieni 810-grammaisena syntynyt lapseni nautti vastasyntyneiden teho-osastolla kenguruhoidossa vanhempiensa rinnalla ollessaan erityisesti hyräilystä ja laulamisesta. Tällöin hänen pulssinsa ja happisaturaationsa pysyivät vakaina ja hyvällä tasolla. Musiikki vaikuttaa syvemmälle kuin pystymme ymmärtämään. Koska meillä on tällainen aarre olemassa, pitäisi sitä käyttää paljon enemmän. Hoivamuusikot ovat ammattiryhmä, jonka kuuluisi saada enemmän sijaa sairaala- ja hoivaympäristöissä.

Olen kirjoittanut Perussuomalaisten Media- ja kulttuuripoliittiseen ohjelmassa hyvinvoinnista näin:

Taide ja kulttuuri vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Vapaaehtoinen ja aktiivinen kulttuuritoimintaan osallistuminen lisää yhteisöllisyyttä ja osallistuvuutta sekä ehkäisee syrjäytymistä ja yksinäisyyttä kaikissa ikäluokissa. Kulttuuriharrastukset kuten musiikki, tanssi, kuvataide, elokuvat, näyttämötaiteet, sanataide ja valokuvaus tuovat ihmisen arkielämään mielekkyyttä.

Taide- ja kulttuuritoiminnan käyttämisestä kuntouttavassa toiminnassa on pitkät perinteet. Kulttuuria viedään yhä enenevässä määrin terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyöhön ja ennaltaehkäiseviin palveluihin. Musiikki, kuvataiteet ja kirjallisuus ovat tutkitusti eheyttäviä taidemuotoja. Tämän suuntauksen olisi hyvä jatkua. Perussuomalaiset haluaa, että kulttuuria viedään sinne,
missä ihmisetkin ovat.

Lasten ja nuorten kulttuurikasvatus on tärkeää. Eri taidemuodot tarjoavat lapsille ja nuorille pedagogista hyvinvointia. Niiden tuottama hyvinvointi perustuu pitkälti kokonaisvaltaiseen ilmaisuun, käsillä tekemiseen, oman kehon hallintaan ja omien tunteiden purkamiseen. Ne motivoivat, kohottavat itsetuntoa ja tuottavat onnistumisen tuntemuksia myös sellaisille lapsille ja nuorille, joille perinteiset lukuaineet voivat tuntua vaikeilta. Taide on parhaimmillaan silloin kun se kohoaa arjen huolten, yhteiskunnassa ihmisiä repivien erimielisyyksien ja poliittisten ideologioiden yläpuolelle antaen sielulle ja mielelle kokonaisvaltaisia kokemuksia. Taiteella on suuri voima ja mahdollisuus yhdistää ihmisiä. Taiteen universaali kieli antaa mahdollisuuden kasvattaa yhteishenkeä, jolla on aina ollut yhteiskuntaa vahvistava vaikutus.

Silvia Koski

Musiikin maisteri, kanttori, pedagogi, yrittäjä, perheenäiti
Kunnanvaltuutettu
Kunnanhallituksen varapuheenjohtaja
Maakuntahallituksen jäsen
Perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen
Kuntaliiton valtuuskunnan jäsen