Osallistuin viikko sitten Mielenterveys- ja päihdeteemaiseen vaalipaneeliin. Aihe on itselleni läheinen oman kokemukseni kautta. Kuka tahansa voi kohdata mielenterveyden haasteita. Kuka tahansa voi sairastua. Mieli voi sairastua, vaikka on vahva. Mielen sairastuminen on edelleen hieman häpeää tuottava aihe. Syitä sairastumiseen on monia eikä kaikkea voi ennaltaehkäistä. Mutta sen mitä voidaan, pitää tehdä. Resursseja tarvitaan. Suomi on nuorten itsemurhissa EU:n kärjessä. Meidän täytyy puuttua sekä juurisyihin, mutta myös turvata resurssit sille, että apua saadaan riittävästi ja ajoissa.
Mitä voidaan tehdä?
Erikoissairaanhoidossa on viime vuosina vähennetty paljon avohoitopalveluja, kuten erilaisia kuntoutuspalveluja. Tähän on varmasti rahoituksen lisäksi vaikuttanut myös yleiset hoitolinjaukset. Tämä näkyy sosiaalipalveluissa siinä, että sieltä haetaan ammatillisia tukihenkilöitä ja asumispalveluja = kotiin suuntautuvaa tukea, jota aiemmin tarjottiin osana kuntoutusta. Tiivis yhteistyö so- ja te-sektoreiden välillä olisi ehdoton edellytys asiakkaiden tehokkaalle auttamiselle, mutta valitettavasti tätä yhteistyötä tehdään edelleen aivan liian yksilökohtaisesti.
Päihde- ja mielenterveyshoidon yhteensovittamisesta on puhuttu vuosikausia Nyt olisi jo aika tekoihin. Päihteidenkäyttäjää EI SAA käännyttää pois erikoissairaanhoidosta, jos kyseessä on vaikean psykiatrisen ongelman diagnosoinnista ja hoitamisesta. Perusterveydenhuollossa pitäisi taata psykiatrin työpanos psykiatristen sairaanhoitajien rinnalle. Sekä päihde- että mielenterveysongelmissa korostuvat sosiaaliset ongelmat, kuten asunnottomuus, rikollisuus, taloudelliset haasteet, asioiden hoitamisen vaikeudet. Terveys- ja sosiaalipalvelut tulisi toimia yhteisellä asiakas-/kuntoutussuunnitelmalla, jonka laatimiseen kutsuttaisiin aina myös sosiaalihuollon työntekijä paikalle. Työryhmissä on tälläkin hetkellä oma sosiaalityöntekijä käytettävissä, mutta olisi hyvä lähteä hakemaan sosiaalipalveluista tukea, niin silloin kyseisestä palvelusta päättävä mukaan.
Systeemisen työotteen (sis. verkostokartan laatimisen) lisääminen päihde- ja mielenterveyspalveluissa takaisi sen, että hoidettavan lähiverkosto tulisi aina kartoitettua ja heidän näkökulmansa huomioitua. Systeeminen työote nojaa ajatukseen, että muutos yksittäisen systeemin jäsenen tilanteessa vaikuttaa aina koko systeemin toimintaan ja hyvinvointiin. Läheisverkostolle pitäisi tiedottaa aktiivisesti esimerkiksi Finfamin ja Omaiset mielenterveystyön tukena-järjestöjen ansiokkaasta toiminnasta.
Ennaltaehkäisy lasten ja nuorten kohdalla
Mitä aiemmin haasteisiin päästään käsiksi, sitä helpompi niihin on keksiä toimivia ratkaisuja. Ennaltaehkäisevät palvelut eivät koskaan kuitenkaan korvaa korjaavia palveluita. Puheen tasolla olisi hyvä poistaa yksilön vastuun korostamisen päihde- ja mielenterveyspalveluista puhuttaessa: niihin sisältyy aina sosiaalinen ja yhteiskunnallinen ulottuvuus.
Lapsille ja nuorille voitaisiin vielä nykyistä enemmän puhua päihde- ja mielenterveysongelmista ja pyrkiä madaltamaan kynnystä ottaa niitä puheeksi ja hakea apua. Aikuinen voi kertoa kotona lapselleen, että hän sairastaa, mutta saa apua ja kaikki järjestyy. Näin tein itsekin kun sairastuin uupumukseen ja masennukseen. Lapselle voi olla pelottavaa kun näkee vanhempansa erilaisena eikä ymmärrä kyseessä olevan sairauden, kun sitä ei näe samalla tavoin kuin fyysistä sairautta.
Ennaltaehkäisyssä lasten ja nuorten kohdalla hyvä harrastus pelastaa paljolta eli harrastustakuu, joka on ollut hyvä edistysaskel, voi palvella myös tässä kohtaa.