Sauvon alakoulurakennus nykyaikaan

Koulutuslautakunnan puheenjohtajana olen saanut osaltani vaikuttaa siihen, että Sauvoon saatiin vihdoinkin asianmukaiset tilat esikoululaisille, 1. ja 2. luokan oppilaille sekä erityisopetukseen. Tilat ovat osoittautuneet erinomaisiksi ja “Lastentaloksi” nimetyn rakennuksen käyttäjät ovat tyytyväisiä. Rakennusprosessin ratkaisu oli myös hyvä ja Teijo-Talojen tehtaalla rakennetut tilat saatiin sujuvasti ja nopeasti valmiiksi. Paikallaan rakentaminen olisi vienyt paljon kauemmin ja mielestäni siihen ei olisi ollut aikaa, koska tilajärjestelyt “kodittomien” luokkien oppilaille olivat nytkin haastavat.

Sauvon koulukeskuksessa on motivoitunut ja osaava henkilökunta, joka puhaltaa yhteen hiileen. Eräs opettaja oli minuun yhteydessä viime kesänä ja kertoi vanhan alakoulurakennuksen heikosta kunnosta ja lukuisista puutteista, joiden keskellä opettajat ovat sitkeästi tehneet töitä ja joutuneet laittamaan jopa omia rahojaan asianmukaisten välineiden, mm. ehjän työtuolin hankkimiseen. Olin aika järkyttynyt saamastani, melko pitkästä viestistä, koska tällaisia asioita ei edellisen rehtorin aikana ollut tullut mitenkään esille. Lista oli melkoinen. Lautakunnan puheenjohtajana en ollut tiennyt millaisissa oloissa opettajat ja oppilaat työtään tekivät.

Elokuussa koulukeskuksessa aloitti viransijaisena uusi rehtori, Emmi Virtanen, joka otti heti asiat vakavasti ja on lyhyessä ajassa pystynyt vaikuttamaan moniin epäkohtiin. Jostain kumman syystä kuitenkin jotkut viranhaltijoista ja luottamushenkilöistä eivät tunnu ottavan alakoulurakennuksen sisäilmaongelmia ja 50-luvulle jämähtäneitä ja rikkinäisiä kalusteita, repsottavia seinämaaleja ja ankeaa yleisilmettä ollenkaan vakavasti. Sanotaan vain, että “olkaa tyytyväisiä kun saitte jo uudet tilat”. Se, että on saatu uusi laajennusosa, joka oli aivan pakko tehdä, koska moni ryhmä oli evakossa, ei poista sitä ongelmaa, että vanha alakoulurakennus vaatii todella suuria korjauksia ja todellista päivittämistä tähän aikaan. Alakoulurakennuksessa työskentelee edelleen toistasataa lasta ja aikuista. He ansaitsevat asianmukaiset tilat. Alakoulurakennuksen huolto ja kunnossapito on laiminlyöty ja jo käyttöikänsä puolesta se olisi vaatinut isoja remontteja jo paljon aiemmin. Meillä tikittää “koulurakennuspommi” ja siksi asiaan on suhtauduttava paljon vakavammin mitä viranhaltijat nyt näyttävät tekevän. Ymmärrän, että kunnanviraston työntekijäjoukko haluaa itselleen hyvät tilat. Tietysti heidänkin sisäilmaoireilunsa täytyy ottaa vakavasti. Täysin uudet tilat muutamalle ihmiselle on kuitenkin täysin älytön ajatus kun samaan aikaan parisataa lasta ja opettajakunta joutuvat tekemään työtä todella ankeissa oloissa. Nyt tuntuu, että esillä halutaan pitää vain kunnanvirastoasiaa ja runnoa uudisrakennuspäätös maaliin keinolla millä hyvänsä.

Olen sitä mieltä, että meidän täytyy ajatella kuntalaistemme etua ja priorisoida lasten ja nuorten etu kaiken edelle. Meidän täytyy kuntapäättäjinä huolehtia, että pienet kuntalaisemme saavat sellaiset tilat, joissa ei tarvitse oireilla ja jotka edesauttavat hyvää oppimista. Emme elä enää 50-luvulla ja se pitäisi näkyä kaikissa koulurakennuksissamme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>