Salaisuuksien Sauvo?

Olisihan se pitänyt arvata, että poikkeuksellisen kova valtakunnallinen vaalipeli ulottuu lopulta myös Sauvoon. Ei sillä, etteikö täälläkin saisi politikoida oikein kunnolla, mutta joillain se on sijoittunut erityisesti vaalien alle ja tyyli on ollut toisia mustamaalaavaa. Tänään Kunnallislehdessä nähtiin valitettavan räikeä kirjoitus otsikolla “Sauvossa tapahtuu?”, jossa demarivaltuutettu Kenneth Finnholm ihmetteli miksei Sauvossa ole keskusteltu eikä ole uskallettu tuoda mielipiteitä ja ajatuksia kuntalaisten tiedoksi juuri vaalien alla. Ajatteli sen johtuvan siitä, että pelätään oman valtuustopaikan puolesta. Väitettiin, että kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset ovat enemmän kuin hiljaa. Erityisen ikävä ja mihinkään perustumaton heitto oli: “Mitäköhän tällä kertaa salailevat.” Mielestäni se ylitti jo hyvän maun rajat. Jos halutaan saada itselleen ääniä sillä, että vihjailee jotain mille ei ole mitään totuuspohjaa, on mielestäni yksinkertaisesti huono tapa. Joihinkin se voi tehota, mutta toivoisin ihmisten suhtautuvan myös kriittisesti väitteisiin, joihin kirjoittaja ei anna edes mitään perusteluja.

Lauseella “Mitäköhän tällä kertaa salailevat” siis annettiin ymmärtää, että tässä oltaisiin joskus salailtu jotain. Voin puhua lähinnä oman puolueeni puolesta, että nimenomaan olemme halunneet sekä myös esimerkillämme näyttäneet, että asioista pitää puhua avoimesti. Olemme nostaneet esiin myös epämieluisampia aiheita yhteiseen keskusteluun. Olemme rohkeasti kertoneet mielipiteitämme ja ottaneet kantaa asioihin. Olemme myös kritisoineet asioita (joita ei ainakaan reaktioista päätellen ole kovin helposti uskallettu sanoa ääneen), kuten esim. joidenkin viranhaltijoiden leväperäistä rahankäyttöä. Olemme myös rohkaisseet muitakin vielä aktiivisempaan keskusteluun. Ainakin valtuuston puheenjohtaja Esko Kiviranta jo kauden alkuvaiheessa sanoi, ettei valtuustossa ole ennen näin vilkkaasti keskusteltu. Varmasti johtuu muidenkin puolueiden uusista valtuutetuista, mutta uskoakseni meidän halumme keskustella on edistänyt sitä, ettei olla vain hiljaa ja nuijita esityksiä itsestään selvinä läpi. Emme ole koskaan salailleet mitään, emmekä koskaan tule salailemaan mitään. Tätäkin taustaa vasten Finnholmin väitteet tuntuvat aika erikoisilta. En voisi tämän kokemukseni pohjalta myöskään väittää muidenkaan mainittujen puolueiden näin toimineen.

Kunnanvaltuuston kokoukset ovat avoimia kaikille. Sinne saa kuka tahansa tulla seuraamaan keskustelua. Suurin yleisö on ollut viime kesänä Seuralassa pidetyssä kokouksessa kun esityslistalla käsiteltiin yhtenä aiheena Steningen tuulivoimalan rakentamista. Kokouksen jälkeen eräs rouva tuli juttelemaan ja totesi, että kyllä kuntalaisten kannattaisi tulla seuraamaan kokouksia. Sitten hekin näkisivät, etteivät asiat ole niin yksinkertaisia ja helposti päätettäviä vaan niitä pitää ajatella monesta näkökulmasta ja jotkut päätökset vaativat aikaa. Häneen kokouksen seuraaminen oli tehnyt vaikutuksen ja avannut ymmärrystä kunnan päätöksenteosta. Kuntalaisilla on siis aina mahdollisuus tulla ihan paikan päälle toteamaan minkälaista keskustelu valtuustossa on. Ketkä puhuvat ja ketkä vaikenevat ja kuka on mitäkin mieltä. Muutamaan otteeseen Sauvon ysiluokkalaiset ovat olleet seuraamassa kokousta ja heitä varten ne on pidetty yläkoulurakennuksessa. Nämä ovat olleet suurimmat yleisöt. Toivottavasti jatkossa kuntalaiset kiinnostuisivat tulemaan seuraamaan heitä koskevien asioiden keskustelua.

Olen sitä mieltä, ettei vaaleja pitäisi käydä niin, että kaivaudutaan koloista muutama viikko ennen vaaleja ja aletaan keskustella aktiivisesti. Tässä on ollut aikaa keskustella reilut neljä vuotta. Kunnallislehti on käynyt monissa valtuustojen kokouksissa ja kirjoittanut niistä.  Myös lautakuntien ja hallituksen päätöksiä on ollut lehdessä nähtävillä lähes viikoittain. Kunnan päättäjät ovat kirjoitelleet mielipidekirjoituksia ja olleet muutenkin esillä.
Myönnän, etten ole ollut kovin hyvä politiikan tiedottaja sosiaalisen median välityksellä ja tämä kotisivun päivitys on ollut todella laiskaa, mutta olen ajatellut, että teot puhukoon puolestaan. Lähes joka viikko on kokouksia ja työryhmiä ja työtä tehdään jatkuvasti kuntalaisten hyväksi, vaikken niistä ole täällä kotisivuillani tiedottanut. Voisin kyllä parantaa tapani ja lisätä tiedottamista, jos näin toivotaan.
Uusi Lastentalo on hyvä esimerkki siitä, mitä pystytään tekemään kun tahdotaan parempaa. Mutta tämänkin rakennuksen toteutumista edelsi aito tahtotila viedä asiaa eteenpäin sekä lukuisia kokouksia, joissa asioista keskusteltiin ja suunniteltiin toimenpiteitä. Ja lopputulos on, että erittäin hyvä ja toimiva rakennus saatiin lastemme hyväksi tämän valtuustokauden aikana. Tähän johtamallani koulutuslautakunnalla oli todella suuri vaikutus.

En tiedä onko Sauvossa valtuutettua, joka pelkäisi oman paikkansa puolesta. Kukaan ei tee tätä päätyökseen, eikä korvauksen vuoksi ylipäätään. Tässä hommassa ei saa mainetta eikä mammonaa. Valtuustoon hakeudutaan toimimaan kuntalaisten ääninä heidän antamillaan mandaateilla. Tämä on arvokas ja tärkeä tehtävä, mutta jos kuntalaisten mielestä minua ei siellä enää tarvita näillä teemoilla ja mielipiteillä, niin sitten se on heidän tahtonsa. Tässä ollaan tarjoamassa vaihtoehtoja ja jos niille on riittävästi kysyntää, niin sitten homma jatkuu. Jos ei, niin toiset jatkavat. Ei se sen ihmeellisempää ole. Miten joku voisi salailla mielipiteitään sen takia että menettäisi valtuustopaikkansa? Aina löytyy samoin ajattelevia, oli sitten mitä mieltä asioista tahansa.

Toivotan Kenneth Finnholmille menestystä vaaleissa ja toivottavasti pääsemme jatkamaan yhteistyötä reilun pelin hengessä, kuten tähänkin asti olen niin ajattelut tapahtuneen. Toivoisin kuulevani lisää myös hänen mielipiteitään ja kantojaan asioihin. Valtuutetulla on aina mahdollisuus tehdä valtuustoaloitteita jos kokee, ettei jokin asia etene tai on jäänyt unohduksiin. Me olemme muutaman ainakin tehneet ja keränneet adressinkin Saustilan kevyenliikenteen väylän puuttuvan osan rakentamiseksi.
Kaikille muillekin ehdokkaille haluan toivottaa onnea ja menestystä. Sauvo saa sellaisen valtuuston, jonka kuntalaiset ovat hyväksi arvioineet. Niin toimii demokratia. Sauvossa on paljon hyviä ehdokkaita, jotka ovat valmiita laittamaan osaamistaan, voimavarojaan ja aikaansa kuntamme hyväksi. Toivon, että jatkossakin valtuustoporukka kykenee rakentavaan yhteistyöhön ja toisten aiheeton mustamaalaaminen jätettäisiin tästä(kin) touhusta pois.

Sauvon perussuomalaiset ehdokkaat löydät täältä: https://vaalit.perussuomalaiset.fi/alue/sauvo

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>