Puolueiden ei kuulu olla piilossa

Kunnallislehden Nasevissa 22.8. nimimerkki ”Puolueeton” kysyi miksi puolueiden pitää ”tunkea itsensä tyrkylle” erilaisiin tapahtumiin. Hän mainitsi esimerkkeinä Paimiossa järjestettävät tapahtumat Viva Vistan ja Siltasoudut. Vaikken paimiolainen olekaan niin ajattelin näin yleisesti vastata politiikassa mukana olevana miksi on tärkeää että myös puolueet ovat mukana erilaisissa tapahtumissa.

Oli puolueeton tai puolueellinen, äänesti tai ei, puolueiden toimijat eri tasoilla päättävät myös puolueettomien asioista. Politiikkaa ei pääse pakoon vaikka kiertäisi kojut kaukaa tai toivoisi niiden näkymättömyyttä tapahtumissa. Politiikka vaikuttaa tavalla tai toisella elämäämme joka päivä. Jos ei siihen itse halua vaikuttaa niin joku muu sen tekee.

Olen ollut mukana erilaisissa tapahtumissa puolueen teltalla. Olen huomannut sen, että ihmisille on merkityksellistä päästä tapaamaan puolueiden väkeä kasvokkain. He haluavat purkaa harmitustaan, antaa evästyksiä sekä keskustella yleensäkin politiikan ajankohtaisista asioista. Puolueen teltoilla on usein paikallista väkeä, mm. kuntapäättäjiä, jotka haluavat kuulla palautetta toiminnastaan ja viedä kuntalaisten asioita eteenpäin. Joskus vierailemassa on myös kansanedustajia, jotka taas ovat suora väylä valtakunnan politiikkaan. Ihmisellä on tarve saada tulla kuulluksi ja nähdyksi ja siksi henkilökohtainen kontakti on tärkeää. Kaikki eivät elä somessa ja vaikka sielläkin toiminta olisi aktiivista, ei se korvaa ihmisen kohtaamista kasvotusten.

On hyvä asia että myös yhteiskunnallisista asioista pääsee halutessaan keskustelemaan. Luontevaa jutustelua syntyykin teltalla kaffikupposen äärellä, oli sitten puolueen kannattaja tai ei. Olisi erittäin outoa, jos puolueita ei löytäisi kansan keskuudesta kun kuitenkin kansalaisten ja kuntalaisten mandaateilla päättäjätkin työtään tekevät. Puolueiden tehtävä on kohdata ihminen ja kuunnella häntä ja mielellään muulloinkin kuin vaalien alla ääniä kalastellen.

Torit, markkinat ja muut tapahtumat ovat kaikille avoimia kohtaamispaikkoja. Tapahtumissa on varmasti tilaa monipuoliselle tarjonnalle ja mahdollisuuksille. Jokainen voi itse valita meneekö keskustelemaan politiikasta, ostaako metrilakua, ihmetteleekö alpakoita, seuraako muotiesitystä jne. Parhaimmassa tapauksessa saa kaiken tämän ja paljon muutakin.

On hyvä muistaa, että puolue ei ole tapahtumissakaan vain jokin telttakoju, vaan siellä on ihmisiä, jotka haluavat laittaa itsensä likoon yhteiskunnallisten asioiden kehittämisen puolesta.

Lisäys 26.8.2014 Kunnallislehti julkaisi kirjoituksen lähes sellaisenaan 26.8. Mielipidepalstalla otsikolla Vastaus Nasevaan: puolueiden ei kuulu piiloutua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>