Mitä olen tehnyt Sauvon hyväksi

Sauvohan ei ole ollut minulle mitenkään tuttu kunta, ennen tänne muuttoani 2008. Oli minulla tosin yksi kirjekaveri joskus 10-vuotiaana, joka asui Sauvossa, joten siinä mielessä Sauvo on ainakin kirjekuoreen tullut jonkun kerran kirjoitettua. Silloin piikkiöläisenä en osannut hahmottaa, että Sauvo olikin melko lähellä. No nyt asun täällä Pohjanmaalta Varsinais-Suomeen raahatun aviomieheni ja sauvolaisena syntyneen lapseni kanssa. Molemmat olemme huvittuneita siitä, että lapsemme on ikään kuin paljasjalkainen sauvolainen. Miten ihmeessä tästä pienestä, ennestään meille tuntemattomasta kunnasta onkin tullut yhtäkkiä sellainen, jonka asioista haluaa olla kantamassa vastuuta ja jopa taistella Sauvon itsenäisyyden puolesta.

Kun muutin tänne Ruotsista, oli kulttuurishokki melkoinen. Olinhan jo vuosia ollut muualla kuin Varsinais-Suomessa. Opiskeluvuodet Sibelius-Akatemiassa heti lukion jälkeen johdattivat Helsinkiin ja siellä asuin Punavuoressa, lähellä Kaivopuistoa. Opintojen päättyessä suuntasin synnyinmaahani Ruotsiin kun sain sieltä ensimmäisen muusikon virkani. Viihdyinkin siellä hyvin, mutta halusin palata Suomeen lähemmäksi juuriani. Sauvosta en tuntenut ketään ja tuntui ensin, että mitenhän tänne kotiutuu. Ihmiset tuntuivat alkuun melko varautuneilta. Kukaan ei tuntenut minua enkä minä tuntenut ketään.

Nyt olen yhdeksättä vuotta Sauvon kuntapolitiikassa ja nähnyt sitä kautta miten upeassa kunnassa saamme elää. Lapsen kautta Sauvo on näyttänyt sitten taas uusia puolia. Itsekin halusin aktiivisesti lähteä mukaan Sauvon harrastustoimintaan. Parhaiten uuteen kuntaan kotiutuu olemalla itse aktiivinen ja menemällä mukaan toimintaan. On kuitenkin monia, joille Sauvo on lähinnä asuinpaikka, koska työ, suku- ja ystäväpiiri ovat muualla. Sauvoon on myös helppo olla juurtumatta. Itsekin käyn töissä Turussa ja voi olla että ilman kuntapolitiikkaa ja lasta, Sauvo olisi jäänyt aika vieraaksi.

Sauvossa upeaa on valtavan kaunis luonto ja maalaismiljöö, kulttuuri- ja sivistyspalvelut, harrastusmahdollisuudet, laadukas ja toimiva yhtenäiskoulu, varhaiskasvatus ja monet muut palvelut. Meri on lähellä, kulttuuri kukoistaa ja kunta on täynnä idearikkaita ja monessa taitavia ihmisiä. Voimme olla ylpeitä pienestä kunnastamme, jossa on valtava potentiaali kehittyä ja lisätä vielä niin vetovoimaa kuin elinvoimaakin.

Nyt on aika siirtyä tämän blogin otsikkoon. Mitä minä nyt sitten olen Sauvon hyväksi tehnyt. Olen toki näkynyt kulttuurielämässä melko paljon ja tuonut Sauvoa tunnetuksi sitä kautta, mutta se ei nyt varsinaista politiikkaa ole. Monia varmaan kiinnostaa nimenomaan se, mitä olen kuntapäättäjänä saanut aikaan, vai olenko mitään. No ainakin olen todella tunnollisesti käynyt kokouksissa, joita tällä luottamustehtävämäärässä on melkoisesti. Erilaisia työryhmiä on perustettu, joissa olen valtuusto- ja lautakuntatyöskentelyn ohessa ollut mukana. Olen halunnut ottaa kuntalaisilta saamani mandaatin tosissaan. Kun on saanut tehtäväksi edustaa kuntalaisia, täytyy silloin ottaa asiat vakavasti. Ei silloin voi ajatella, että minua ei nyt huvita mennä kokoukseen kun olisi muuta tekemistä, vaan sinne mennään toimimaan kuntalaisten hyväksi.

Kun ajattelen kulunutta valttustokautta, nousee päällimäiseksi ajatukseksi alkuvuodesta päätökseen saatu koululaajennus, jota myös Lastentaloksi kutsutaan. Koulutuslautakunnan puheenjohtajana olin vahvasti luomassa sitä henkeä ja tahtotilaa niin lautakuntaan kuin muihinkin päättäjiin, että rakennus oli välttämätön ja että sen kanssa ei saanut enää aikailla. Onneksi se saatiin aikaiseksi ja lopulta nopealla aikataululla. Koulun asiat menevät koko ajan parempaan suuntaan, vaikka edellisessä blogissani toinkin esiin huoleni vanhan alakoulurakennuksen heikosta tilanteesta ja niitä asioita haluaisin vielä olla parantamassa. Sauvon yhtenäiskoulu tulee olemaan todella merkittävässä asemassa kunnassamme ja siihen tullaan panostamaan ja se on yksi tärkeimmistä kunnan vetovoimatekijöistä. On tärkeää, että olosuhteet ovat kunnossa.

Kukaan ei saa yksin tehtyä mitään, joten haluankin puhua mitä me Perussuomalaiset olemme saaneet Sauvossa aikaan. Heti valtuustokauden alussa teimme selväksi, että keskustelukulttuuri muuttuu päätöksenteossa eikä asioita anneta vaan läpinuijittavaksi. Monta kertaa alkuvuosinakin tuli kommenttia siitä, että ei täällä ennen ole näin paljoa keskusteltu. Uskon, että rohkeus avoimempaan keskusteluun, päätösesitysten haastamiseen ja rakentavan kritiikin antamiseen johtuu pitkälti meidän vaikutuksestamme.

Teimme ensimmäisenä valtuustoaloitteenamme aloitteen Kuntalaisaloite.fi käyttöönotosta. Sitä kautta kuntalaiset voivat vaikuttaa erilaisilla aloitteilla päätöksentekoon. Tämä otettiin käyttöön.

Teimme adressin Saustilantien kevyenliikenteen puuttuvan osan rakentamisesta. Adressi sai lähes 200 nimeä. Olemme pitäneet asiaa esillä sen jälkeen ja tietomme mukaan se on nyt lähtenyt etenemään.

Tuulivoimakeskustelu kävi kuumana pitkään Steningen tuulivoimalacasessa. Perussuomalaiset olivat ainoita, jotka sitä alunperinkin vastustivat sen takia, että paikka oli täysin väärä ja liian lähellä asustusta. Vasta kun  kuntalaiset alkoivat osoittaa kansalaisaktiivisuutta asiaa kohtaan, alkoi mieli muuttua muillakin ja lopulta kuntalaisten etu voitti.

Jokainen meistä on hoitanut asioita ja tehnyt päätöksiä kunnanhallituksen, lautakuntien ja valtuuston kautta. Olemme näiden neljän vuoden aikana olleet tekemässä lukuisia päätöksiä ja vaikuttaneet kuntalaisten elämään. Olemme tehneet hyvää yhteistyötä, vaikka olemme toistaiseksi ne rohkeimmat, jotka uskaltavat tarkastella kriittisestikin ja haastaa myös viranhaltijoita. Olen kuitenkin huomannut miten Perussuomalaisten vaikutus on ollut vanhoja tapoja tuulettavaa ja nyt kun vauhtiin ollaan päästy niin olisi hyvä kun tehtäviämme pääsisimme jatkamaan. Tämä oli perussuomalaisille Sauvossa ensimmäinen valtuustokausi. Koskaan aiemmin perussuomalaiset eivät olleet olleet ehdolla kunnassamme. Moni asia oli meille alkuun uutta, mutta olemme mielestäni tehneet hyvää työtä näistä lähtökohdista käsin. Neljä vuotta on lopulta yllättävän lyhyt aika poliittisessa päätöksenteossa. Ihmeitä ei kukaan saa aikaan, mutta monesti ilmapiirin muutoksella, raikkaalla ja uudella otteella ja visioilla saadaan pikku hiljaa muutoksia aikaan. Sauvossa on päättäjien kesken arvostus toisiaan kohtaan ja kaikki ajattelevat ensisijaisesti Sauvon etua, eikä puoluetastelua. Se antaa hyvät mahdollisuudet kunnan kehittämiseen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>