Luottamushenkilö vai salapoliisi?

Vastinetta vastineen perään. Kunnallislehti on nyt toiminut Sauvon alakoulun tilanteen selvittäjänä viimeisen kolmen numeron ajan. Kyseessä on siis vakavat sisäilmaongelmat vanhassa alakoulussa ja koulu on nyt käyttökiellossa. Tämä tuli joillekin yllätyksenä ja joillekin ei. Tärkeitä tietoja on pantattu ja ihmisiä käsketty vaikenemaan. Kymmeniä oppilaita ja henkilökuntaa on oireillut, mutta riittävästi ei ole haluttu tehdä asian hyväksi. On ehkä jotain, mutta hieman sinne päin eikä tilanteen vaatimalla tavalla.

Osansa kirjoittelusta ovat saaneet niin viranhaltijat kuin päättäjätkin. On toimittajien kirjoituksia ja selvityksiä, mielipidekirjoituksia, vastineita ja nasevia. “Rapatessa roiskuu”, voisi sanoa kun on itsekin aktiivisesti osallistunut tähän lehtikirjoitteluun. Edellinen lehtikirjoitukseni on myös täällä blogissa luettavissa ja siitä Timo Heinonen omassa kirjoituksessaan myös mainitsi. Kirjoitin hänen sanomisistaan vastineen, joka julkaistiin kokonaisuudessaan 15.9. Kunnallislehdessä. Kursivoitu teksti on lehtijulkaisu ja avaan nyt kirjoituksen väleihin vielä sanomisiani, koska lehteen ei mahdu kaikkea sitä mitä ajattelee.

“Vastine Timo Heinosen kirjoitukseen

Sauvon koulun entinen rehtori Timo Heinonen antoi väärää todistusta minun suhteeni vastineessaan Kunnallislehdessä (12.9.). Oikaisen ne nyt tässä.

Heinonen antoi ymmärtää niin kuin asioista ei olisi kysytty ja keskusteltu lautakunnan kokouksissa. Siellähän niistä juuri keskusteltiin ja tuotiin esille myös vanhempien huoli. Asenne vain oli se, että koska jotakin on tehty, vaikka oppilaat edelleen oireilevat, ei vika voi olla enää koulussa vaan oppilaiden kotioloissa. Nyt on tiedossa, että monet toimenpiteistä on tehty osin huolimattomasti tai eri tavalla kuin on kehotettu. Tätä olisi pitänyt paremmin valvoa ja ottaa vakavasti se, ettei toimenpiteistä näyttänyt olevan hyötyä. Osa asioista tuli ilmi vasta sen jälkeen, kun Heinonen ei enää ollut rehtorina eikä niistä enää voinut häneltä kysyä.

En yhtään epäile, etteikö Timo Heinonen olisi ollut Sauvossa erittäin pidetty rehtori. Kyllä minullekin jäi hänestä oikein hyvä kuva sen ajan kuin olin koulutuslautakunnan puheenjohtajana hänen rehtorina ollessaan. Pidin hänestä. Hän on tehnyt paljon todella hyvää ja arvokasta työtä. On siksi tylsää, että on jouduttu ottamaan esille tällainen asia, jossa hän saa osakseen arvostelua. Mutta silti pysyn sanojeni takana ja olen sitä mieltä, että näiden nyt paljastuneiden epäkohtien vuoksi hän ei tässä asiassa toiminut niin hyvin kuin olisi pitänyt. Moni asia todellakin alkoi paljastua vasta kun Heinonen oli jäänyt rehtorin tehtävistä pois. Meillä luottamushenkilöillä ei ole ollut mitään mahdollisuutta niistä tietää. Mutta nyt kun ne alkavat paljastua, on “kissa nostettava pöydälle” ja kunnolla. Jos vain annetaan asioiden olla, antaa se viestin, että näin voi toimia jatkossakin eikä siitä seuraa mitään. Kukaan virkamies ei näytä kantavan vastuuta virheistään, joita varsinkin teknisellä puolella on sattunut viime aikoina todella paljon. Ei se niin voi mennä. Eräs valtuutettu kirjoitti “ettei nyt kuuluisi etsiä syyllisiä “. Miksi ei? Asia on riittävän vakava selvitettäväksi perinpohjin ja varsinkin kun on vaarannettu kymmenien lasten ja aikuisten terveys.

Heinonen kirjoitti myös, etten koskaan kysynyt koulun tutkimuksiin ja korjauksiin liittyvistä papereista. Ei voi olla oletuksena, että päätöksentekijät tietävät kysyä asioista, joiden olemassaolosta heillä ei ole mitään tietoa. Tästä esimerkkinä on alakoulussa helmikuussa 2016 tehty terveydensuojelulain mukainen koulutarkastus, joiden tulokset ja toimenpidesuositukset eivät koskaan kulkeneet rehtori Heinoselta edes sivistystoimen johtajan tietoon, jonka olisi kuulunut saada tietää asiasta ja koulutuslautakunnan esittelijänä tuoda se myös lautakunnalle. Itse sain asiasta tiedon elo-syyskuun vaihteessa 2016, kun Emmi Virtanen oli juuri aloittanut tehtävässään. Hänen mukaansa yhtäkään tarkastuspöytäkirjassa ollutta toimenpidekehotusta ei oltu siihen mennessä tehty. Hän onneksi tarttui heti toimeen ja alkoi heti selvittää mm. väistötiloja ja vaatimaan korjauksia. Tekninen johtaja oli myös mukana kyseisessä tarkastuksessa, mutta tekninen- ja ympäristölautakuntakaan ei ollut saanut tarkastuksen tuloksia tietoonsa.

Luottamushenkilönä en ole aiemmin ajatellut, että pitäisi olla jonkinlainen meedio kyetäkseen toimimaan Sauvon päätöksenteossa. On vaikeaa kysyä asioista, joiden olemassaolosta ei edes tiedä. Sen lisäksi, etteivät helmikuisen terveystarkastuksen tulokset ja tarkastuspöytäkirjassa olleet toimenpidekehotukset tulleet edes silloisen sivivistystoimenjohtaja Jukka Talkan tietoon, ei hän ollut tiennyt ylipäätään koko tarkastuksen tekemisestä. Ei tiennyt koulutuslautakuntakaan. Kun ei koko tarkastuksesta tiedä, on hieman vaikeaa kysyä mitään raporttejakaan. Oli mielestäni myös aika erikoista, ettei Timo Heinonen ollut kertonut asiasta perehdyttäessään rehtorin tehtävään tulossa ollutta Emmi Virtasta. Miksi näitä tietoja on pitänyt salailla? Onko Heinosta käsketty joltain muulta taholta olemaan asiasta hiljaa? Miksei tekninen johtaja Pentti Urho myöskään tuonut lautakunnalle tiedoksi näin vakavia ongelmia, mitä tarkastuspöytäkirjassa oli?  Ei ole mukavaa kuulla että “kylillä kulkee juoruja ja tiedetään kaikenlaista”, mutta luottamushenkilöt eivät tiedä asiasta juuri mitään. Itse en uussauvolaisena edes kuulu mihinkään piireihin, enkä ilmeisesti liiku niillä kylillä, joista moni muu näyttää tietonsa saavan. Haluaisin kyllä löytää nämä ehtymättömien tietolähteiden kylät. Meidät on kuntavaaleissa valittu pitämään kuntalaisten puolia, ei puolustamassa viimeiseen asti virkamiehiä varsinkaan jos toiminta kaipaa parannusta.

Olen havainnut viime aikoina sen, että moni valtuutettu kyllä pihakeskusteluissa ja puhelinkeskusteluissa pitää ongelmia vakavina ja virkamiesten toimintaa joissain asioissa huonona, mutta kun istutaan päättäviin pöytiin, onkin aivan toinen ääni kellossa. Sen sijaan, että haastettaisiin, ollaankin silittämässä päätä ja voivottelemassa kun on viranhaltijoilla nyt niin rankkaa.

Mielestäni tällainen on sitä tietojen pimittämistä, mihin omassa kirjoituksessani viittasin. Virkamiesten tehtävä on tuoda näinkin tärkeät tiedot lautakunnille eikä pitää niitä itsellään ja odottaa mahtaako joku hoksata niistä kysyä. Monet asiat olisivat edenneet nopeammin, kun niistä olisi asianmukaisesti tiedotettu.

Asioiden panttaaminen ja salailu ei yleensä johda kenenkään kannalta hyvään lopputulokseen. Asiat tulevat aina julki ennemmin tai myöhemmin. Mitä pidemmän aikaa on viivytelty, sen suuremmat ongelmat ovat edessä.

On ikävää, että tällä tavalla joudutaan lehtien palstoilla asiaa käsittelemään. Vaikka jokainen virkamies Sauvossa on tehnyt ja tekee paljon hyvää työtä, olisi silti hyvä myöntää silloin, jos virhe on tapahtunut. Tämä toisi avoimuutta, luottamusta ja mahdollisuuksia lähteä yhdessä tekemään töitä sen puolesta, että asiat saadaan korjattua parhaalla mahdollisella tavalla ja että vastaavilta virheiltä vältytään jatkossa.”

Niin. En kovin mieluusti kävisi “juupas-eipäs”- vänkäämistä lehtien palstoilla. Olisihan se toisaalta myös helppo olla poliitikko, joka ei koskaan sano mitään. Silläkin lailla voi valtuustokausia hoitaa – nähty on. Itse en siihen pysty, koska kun kerran olen kevään kuntavaaleissa kertonut taistelevani koulun tilanteen puolesta niin teen sen. Tätä se on, itsensä likoon laittamista. Toiset tykkää, toiset ei. Olen silti toiveikas uuden kunnanvaltuuston suhteen. Siellä on uusia kasvoja, jotka myös haluavat ottaa asiat tosissaan eivätkä anna saman vanhan menon jatkua niiltä osin kuin se ei toimi. Tällä hetkellä tuntuu, että minä ja toinen perussuomalainen valtuutettu, pikkuveljeni Jarkko Ahonen, saamme nyt lisää tukea valtuustotyöskentelyssä siltä osin, että viime kaudella aloittamamme keskustelevampi ja samalla kriittisempi ote tuntuu kiinnostavan myös joitain uusia valtuutettuja.

Uskon yhteistyöhön. Asiat asioina, koska Sauvon kokoisessa kyläsessä ei ole varaa politikointiin asioiden ollessa niin konkreettisia ja lähellä jokaista. Kun virheet myönnetään, ilma puhdistuu ja se antaa mahdollisuudet entistä parempaan yhteistyöhön. Sauvo on valtavan upea kunta ja sillä on todella hyvä kehittymispotentiaali. Asun täällä mielelläni ja omalta osaltani yritän tehdä asioiden hyväksi jotain.

Toivon että tämä “salaisuuksien vyyhti” alkaa selvitä ja saisi jatkossakin luottamushenkilönä olla Silvia Koski, eikä Sherlock Holmes.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>