Kantani tuulivoimakysymykseen

Harmittavasti minulta jäi Yle:n vaalikoneessa ottamatta kantaa kysymykseen tuulivoiman käytöstä Sauvossa. Minulla on kyllä siihenkin mielipide, vaikka koneeseen jäi ”en osaa sanoa”. Tässä blogissani ajattelin tuoda esiin oman kantani asiaan.

En kannata tuulivoiman rakentamista Sauvoon.

Suurin hyöty on ympäristöystävällisyys, koska päästöjä ei tule. Rakennusvaiheessa toki luontoakin tuhoutuu ja se ei ole ympäristöystävällistä.

Investointikustannus on valtavan suuri, eikä mielestäni näin epävakaassa ja yhä huonontuvassa taloustilanteessa voi lähteä tällaiseen projektiin. Maisemalliset sekä myös äänelliset haitat ovat tärkeitä ottaa huomioon.

Ihminen ei myöskään voi säädellä luonnonvoimia eikä näin ollen tuultakaan. Kun ei tuule (ja saa tuulla todella paljon ja voimakkaasti) ei tuulivoimala myöskään auta mitään. Talvipäivinä tuulivoimalat voivat olla pysähdyksissä, jolloin niiden roottoreita täytyy lämmittää. Tällöin ne kuluttavat sähköä, eivätkä tuota sitä. Tuulivoimaloita täytyy myös huoltaa ja korjata muitakin mahdollisesti esiin tulevia vikoja ja se lisää kustannuksia.

Ajatus itsessään luonnon säästämisestä on tietysti tärkeä ja varmasti jokaisen ideologiaan kuuluva. Usein se ei vain ole niin yksinkertaista, että luontoa säästämään ajateltu asia toimisi aivan sellaisenaan ilman mitään ongelmia. Realismia täytyy löytyä silloin kun tehdään suuria investointeja vaativia päätöksiä. Pitää pystyä katsomaan asioita laajemmin ja ottamaan huomioon myös haittapuolia. Rahaa tuulivoimalat tulevat viemään todella paljon, eikä kyse ole vain investointivaiheesta vaan myös jatkosta. Tällainen projekti ei myöskään tule maksuun pitkiin aikoihin. Mitä tehdään kun ei tuule? Ja vaikka tuulisi ajoittain, tuuleeko silloinkaan riittävästi, jotta sähköä todella tuotetaan tarvittava määrä?

Tällä hetkellä olemassa olevilla tiedoillani, joilla kantaa otan, en näe Sauvolle järkeväksi tätä projektia. Asioihin täytyy tietysti enemmän perehtyä kun lopullisia päätöksiä tehdään. Sitä toivoisin kaikilta päättäjiltä, jotka tulevat asioista päättämään. Kukaan ei saisi tehdä päätöstään ilman perinpohjaista ja objektiivista selvitystä asiasta.

En näihin vaaleihin liittyen ole antanut juuri minkäänlaisia lupauksia toisin kuin monen muun puolueen ehdokkaat. Ei kukaan voi yksin luvata juuri mitään, koska kukaan ei myöskään ole yksin päättämässä. Sen mitä voin luvata, on perehtyä huolellisesti päätettäviin asioihin(myös tähän tuulivoimala-asiaan), ottaa kuntalaisten mielipiteet huomioon ja olla oma itseni – aktiivinen, tunnollinen ja tarmokas. Kauniiden ajatusten lisäksi haluan käyttää järkeä ja pohtia niitä monista näkökulmista. Uskallan tuoda ne myös esiin. Valitettavan usein kuulee näitä ideologisia ajatuksia maailman parantamisesta, mutta ne ovat jääneet täysin ajatuksen tasolle, eikä asioiden seurauksia ja käytännön toimintaa ole otettu huomioon. Yleensä pidetään vain oma, usein suppeakin näkökulma eikä suostuta kuuntelemaan muita. Toisenlaisia näkökulmia asioihin tuovat usein leimataan hankaliksi vastustajiksi, jotka eivät halua maailmalle hyvää tai eivät suostu uudistamaan yhteiskuntaa. Ei asioita tarvitse uudistaa vain uudistamisen ilosta/pakosta, jos siitä seuraa enemmän haittaa kuin hyötyä. Tällaiseen en aio mennä mukaan. Tämä tuulivoimalakysymys on yksi sellainen.

Olen myös sitä mieltä, että kantaansa voi muuttaa silloin jos on tullut merkittävää uutta tietoa, joka puoltaa toisenlaisen vaihtoehdon järkevyyttä ja paremmuutta. Muuten tietysti pysytään äänestäjienkin tiedossa olevassa linjassa. Jääräpäisesti ei voi viedä omaa kantaansa väkisin eteenpäin, jos uuden tiedon valossa se ei olekaan se paras mahdollinen. Sen tulisi päteä puolin ja toisin. Ihmisestä pitää löytyä sen verran nöyryyttä, ettei oman ylpeytensä takia aiheuta ongelmia toisille. Mielestäni silloin on viisautta muuttaa kantaansa. Täytyy kuitenkin muistaa että aina ei pidä paikkaansa että enemmistö on oikeassa. Enemmistö voi hyvinkin olla väärässä ja silloin jos itse tietää tiedon ja faktojen olevan oman kantansa puolella, ei tule lähteä ”vastustajien” kelkkaan vaan puolustaa omaa vaihtoehtoaan, mutta kuitenkin rakentavalla tavalla.

Tällä kirjoituksellani halusin korjata vaalikoneeseen jääneen ”en osaa sanoa”-mielipiteen. Kyllä jokaisesta asiasta täytyy jotain mieltä olla, mutta niistä mistä ei tiedä mielestään riittävästi, täytyy ottaa selvää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>